Over ons

Over ons

PREEK VAN DE WEEK

Richting gevend, filosofisch, Bijbels

Waarom deze Blog?

Verhalen scheppen een wereld. Verhalen scheppen nieuwe gezichtspunten en mogelijkheden. Verhalen leren je op een bepaalde manier kijken naar jezelf. En naar de wereld om je heen. Verhalen geven ons ‘a worldview’: een bepaalde manier van ‘zien.’ Niet voor niets gaat het in de bijbel vaak over ‘zien’. ‘Wat wil je dat ik voor je doen zal?’ vraagt Jezus de blinde man. ‘Heer, dat ik zien mag!’ antwoordt de blinde. ‘Zien’ is ook geestelijk zien: in – zien. Rijk ben je in het leven, wanneer je juist leert zien en wijs leert in – zien.

Er is ook een ‘verkeerd – zien’. Dat geeft onjuiste inzichten, onproductieve gedachten. Soms ook: vastgeroeste gedachten.
Daarentegen zijn er nieuwe, toekomst – openende gedachten. De bijbel, de filosofie, veel poëzie en veel grote denkers geven nieuwe, leven – gevende gedachten. Graag wil ik die bron van wijsheid openen. En delen.

Wat is de bedoeling?
Steeds minder mensen gaan naar de kerk. Maar: levensvragen blijven. Alle mensen moeten in het leven keuzes maken. Wat zijn je opties? De preekvandeweek.com wil de Bijbelse bronnen ontsluiten. Om een punt aan de horizon te geven. Geen keuze zonder opties. De preekvandeweek.com zet aan tot nadenken. En maakt opties zichtbaar.

De preekvandeweek.com wil een aanvulling zijn voor het bestaande levensbeschouwelijke, kerkelijke aanbod. De preekvandeweek.com is inter – denominationeel, inclusief en gericht op iedereen.

Hoe is het begonnen?
Op 7 januari 2015 was er in Parijs de aanslag op Charlie Hebdo. 12 mensen kwamen om. Mensen waren in verwarring. Ook ik. En de mensen om mij heen. Ik heb toen een preek geschreven over ‘Jezus en de storm op het meer’. Die preek heb ik rondgestuurd aan alle mensen in mijn Outlook adresboek. De reacties waren overweldigend. De vraag kwam: kan dat niet vaker?

Zo begon ik met het rondsturen van een wekelijkse preek. Het werd de preekvandeweek.com. Het aantal lezers groeide. ‘Kan er geen video bij?’ werd de vraag. Januari 2016 ben ik begonnen met een aanvullende wekelijkse videoboodschap. Mensen belden en mailden ook met vragen om advies. Het waren vragen over de meest uiteenlopende onderwerpen: van ‘welke kinderbijbel?’ tot vragen over euthanasie.

November 2016 is de Stichting Preek van de Week opgericht. Mr. Ferdinand Crijns was daarachter de grote motor. Er kwam een ANBI Stichting. Ik zit niet in het bestuur. Gelukkig. Nu lezen tussen de 2000 en 3000 mensen wekelijks de preek van de week.

Wie ben ik?
Dankbare vader van 2 dochters, getrouwd met Nynke, domineeskind, ik houd van het leven. Ik houd van boeken, goede films en ‘het er mogen zijn’. Ik vind het inspirerend om mensen te ontmoeten, lange – afstandsfietstochten (o.a. naar Gibraltar) te maken, motorrijden (BMW), poëzie, muziek en filosofie. Allemaal woorden die bij me passen. Wat ik ontdek, dat deel ik graag. Wat zegt de Beatles’ song ‘Hey Jude’ ook al weer? ‘To make you feel better.’

Wat kan ik voor je doen?
Je zult het in het leven zelf moeten doen. Dat klinkt hard. Maar zo is het. Je unieke leven is jouw project. Maar … je kunt van andere mensen leren. Je kunt misschien iets leren van mij. Uit wat ik heb gelezen, heb meegemaakt. Uit mijn lezen van filosofen en de Bijbel. Daar kun je van leren. Hoop ik. Maar bovenal hoop ik dat wij mensen leren: plezier in het leven te hebben. Omdat er zo veel moois is. En … je leven is je mooiste geschenk!

Meer informatie? Stuur even een mailtje jan.rinzema@casema.nl