UITLEG
Een vriend van mij werkt op de personeelsafdeling van een grote bank: de HRM-afdeling. Zijn taak is het om regelmatig beoordelingsgesprekken te houden. ‘Functioneringsgesprekken’ heten die tegenwoordig, ‘vanwege de tweezijdigheid’.

‘Waar let je dan op?’ vroeg ik hem. ‘Tja’, zei hij, ‘je maakt tijdens zo’n gesprek gezamenlijk een waardeoordeel over diverse aspecten van het werk en je maakt afspraken om dit functioneren te verbeteren. Onderwerpen als doelstellingen, inzet, werkplezier en ‘output’ komen aan de orde. Je legt in dit soort gesprekken vast, op welke punten het ‘beter’ kan.’

Discussiëren over deze preek?
Klik hier om te discussiëren over deze preek

Abonneer je gratis op de Preek van de Week

        Als je je abonneert op de Preek van de Week ontvang je deze elke zondagmorgen in je mail.