UITLEG
Zojuist heb ik een boek gelezen, geschreven door de Dalai Lama. Hij zegt daarin: ‘vertrouw nooit een leider die geen humor heeft’. Daar bedoelt hij mee: mensen die geen humor hebben, die kennen geen zelfrelativering. Leiders zonder zelfrelativering zijn gevaarlijke leiders. Ik weet niet of Stalin veel humor had. Of Pol Pot. Of Mao. Of Hitler. Er zijn veel anekdotes van en over Winston Churchill bekend.

Ik heb het idee dat die mensen, die over Stalin een grapje maakten, dat één keer deden. En daarna in een kamp zijn verdwenen. Stalin relativeerde meer het bestaan van een ander dan zijn eigen leven. Ook met Erich Honecker scheen niet zo veel te lachen te zijn. Als je een anekdote over hem vertelde, hoorde je je eigen grap een week later terug. Van de geheime dienst.

Discussiëren over deze preek?
Klik hier om te discussiëren over deze preek

Abonneer je gratis op de Preek van de Week

        Als je je abonneert op de Preek van de Week ontvang je deze elke zondagmorgen in je mail.